Jelito drażliwe – objawy

Drażliwe jelito, czyli dokładniej zespół jelita drażliwego, to jedna z dość przykrych dolegliwości dotyczących układu pokarmowego. Choroba dotyczy obu rodzajów jelit, nie wywołuje zmian w ich strukturze ani teoretycznej funkcjonalności, ale jest bardzo męcząca i znacznie upośledza perystaltykę jelit. Efekty są bardzo przykre, bo mogą dotykać nawet sfery psychicznej chorego.

Jelito drażliwe – objawy

Choroba polega na znacznym obniżeniu funkcjonalności jelit. Słabnie np. ich funkcja motoryczna, co może kończyć się zarówno zaparciami, jak i biegunkami, w zależności od tego, czy treść pokarmowa będzie przesuwała się szybciej czy wolniej. To jednak nie wszystko – jelita stają się o wiele bardziej wrażliwe na różne składniki oraz na treść znajdującą się wewnątrz. Doprowadza to do znacznie częściej zdarzających się wzdęć, gazów i innych objawów wprowadzających mnóstwo niepewności do życia chorej osoby. Może ona na przykład mieć problemy ze zdążeniem do toalety lub stale czuć parcie, a nie móc się wypróżnić. Pojawia się również ból brzucha, generowany częściowo przez stres wywołany wymienionymi wyżej objawami, a częściowo przez dolegliwości typowo jelitowe. Osoby chore stają się zestresowane, niepewne, rozdrażnione, co może dodatkowo nasilać różne symptomy choroby.

Zespół jelita drażliwego – dieta

W przypadku zdiagnozowania zespołu jelita drażliwego, chory najprawdopodobniej zostanie skierowany na odpowiednią dietę. Specjalnie skonstruowany jadłospis pozwoli uniknąć wielu problemów gastrycznych, jak również poprawić komfort życia. Istnieje kilka już opracowanych planów dietetycznych, na przykład FODMAP. Kluczem do poprawy samopoczucia jest oczywiście pilnowanie wyznaczonej diety. Jeśli okaże się ona dobrym wyborem, wiele osób z zespołem jelita drażliwego po jakimś czasie obserwuje u siebie wyciszenie objawów na tyle, by móc z powrotem jeść niektóre „zakazane” pokarmy.

Zespół jelita drażliwego – co jeść?

Kluczową kwestią w zespole jelita drażliwego jest dieta oparta na eliminacji wielu produktów słabo wchłanianych w jelicie lub dających dodatkowe „efekty” (takie jak np. fermentacja). Jednym z niebezpiecznych produktów, które mogą wydawać się paradoksalnie dobre, są różnego rodzaju słodziki. Trzeba ich unikać, ale tak samo trzeba unikać niektórych naturalnych cukrów, więc w diecie osoby z jelitem drażliwym znajdzie się dość mało miejsca na różne słodkie dania (można jednak bez problemu słodzić zwykłym białym cukrem). Przeważnie konieczne jest unikanie glutenu, licznych warzyw zielonych czy też nabiału.

Zespół jelita drażliwego – skuteczna walka z chorobą

Wdrożenie diety powinno pomóc, dlatego też najlepszym posunięciem będzie ustalenie dość restrykcyjnego jadłospisu pod okiem lekarza bądź dietetyka, a następnie obserwowanie, czy widać poprawę. Na szczęście dla osób chorych, duża ilość produktów spożywczych jest dla nich całkowicie bezpieczna. Dietę można stosować jako jedyną metodę leczenia jelita drażliwego lub połączyć ją z innymi metodami. W przypadku konieczności zwalczania doraźnych objawów typu biegunka czy zaparcie dobrze jest skonsultować się z lekarzem specjalizującym się w tego typu problemach gastrycznych – podsunie on odpowiednie leki.